Theknoloji ea VoIP (ho tsoa ho Senyesemane, Voice over Internet Protocol, e bolelang protocol ea lentsoe holim'a marang-rang) ha e le hantle, ke mokhoa o lumellang phetisetso ea lentsoe ka aterese ea IP.
Ka tloaelo, phetiso ea lentsoe e etsahala ka mehala ea thelefono, 'me mohlomong u se u ntse u tloaelane haholo le litšenyehelo tsa mohala pakeng tsa lik'hamphani tse fapaneng tsa thelefono (maemong a mang, mohala o ka bitsa chelete e fetang R$1.00 ka motsotso ).
Ka ho fetisa lentsoe ka liaterese tsa IP, mokhoa oa VoIP o qetella o thusa puisano, e le mokhoa o mong oa mehala ea mohala oa setso.
Har'a melemo, re totobatsa boleng bo phahameng ba puisano, ho se tsitse ho Lintlha tsa mose ho maoatle fokolang ho matšoao a lumellang likhokahano le, se khahlang ka ho fetisisa, litšenyehelo tse fokotsehileng haholo ka khokahanyo.
Joang VoIP telephony e hlahile
VoIP telephony e hlahile ka 1995, ka lebaka la mosebetsi oa k'hamphani e bitsoang Vocal Tec. Bo-pula-maliboho ba theknoloji ena ka nako eo ba ne ba e bitsa Internet Phone.
Sesebelisoa se ne se le bonolo, 'me hore puisano e khonehe, basebelisi ka bobeli ba ne ba hloka ho ba le sesebelisoa se tšoanang se nang le litlhophiso tse tšoanang.
Ka 1996, theknoloji ena e ile ea eketseha ka botumo, 'me joale ho ne ho khoneha ho romela melaetsa ea lentsoe ka marang-rang ho thelefono, eseng feela lik'homphieutha tse nang le litlhophiso tse tšoanang, joaloka selemong se fetileng. Empa tšebeletso e ne e ntse e na le mathata 'me ka linako tse ling e lieha.
Ka 1998, Vocal Tec e se e ntse e entsoe mefuta e lumellang ho letsa le ho amohela mehala e tloaelehileng. Ho ne ho e-na le keketseho ea tšebeletso ka nako eo, e neng e lokolohile ebile e sebetsa hantle, ha e bapisoa le theknoloji ea nako eo.
Hajoale, sistimi ea mehala ea VoIP e tsoetse pele haholo, e eketsa boleng ba eona hanyane, lebelo, melemo ea litšenyehelo, ka lebaka leo, palo ea basebelisi.
Theknoloji ea VOIP ke eng?
-